5/06/2008

Ölü Ozanlar Derneği...


Dead Poets Society * 1989 çıkışlı bir film geçtiğimiz atölye kursunda Ebruli sanatının programlama aksaması sebebiyetiyle üniversitenin sinema salonunda izlemiş olduğum film, ilk başta sıkıcı olabileceğini düşündüm ama başladıktan sonra anladım ki, yanlış düşünmüşüm... Peter Weir' in yönettiği, başrolünü Robin Williams' ın üstlenmiş olduğu bu filmin bir çok repliğinde Sagopa Kajmer' in nereden esinlendiğini anladım. Filmin konusu şöyle;
Profesör John Keating, Amerika'da kendi içinde katı kuralları olan ve sıkı disiplin içinde yönetilen bir okula atanır. Özellikle üniversite sınavlarındaki başarıları nedeniyle pek çok ailenin çocuklarını göndermek istediği bu okulun yeni öğrencileri de vardır.

İngiliz Dili ve Edebiyatı hakkında dersler veren Keating'in dersleri işleyiş tarzı, öğrenciler için oldukça farklıdır. İlk başta, bu duruma alışmakta güçlük çekseler de sınıftaki bir grup öğrenci, hocalarının yaptıklarından etkilenmeye başlar. Daha sonra, Prof. Keating'in öğrencilik yıllarındaki bir anısından esinlenerek kendi aralarında "Ölü Ozanlar Derneği"ni kurarlar.

Geceleri gizli gizli buluşan dernek üyelerinin hayatları zamanla değişmeye başlar. Artık hepsi hayata daha farklı bir gözle bakmayı öğrenmiştir. Ancak, babasına karşı gelerek aktör olmaya karar veren Neil'in başına gelenler yüzünden okul yönetimi Prof. Keating'i günah keçisi seçince, öğrenciler yaptıklarını sorgulamaya başlar.

Hatta filmde ağladığımı hâlâ hatırlıyorum. Şiddetle tavsiye ediyorum.


Break MTV İçin Hazır Mısın?

Yaratıcılığını ekrana yansıt, yeteneğini konuştur, kendini ifade et. MTV Türkiye sayesinde yaratıcı gençler ilk kez yetenekleriyle ekranda!

Break MTV, en iyi yeni yetenek ve yenilikçi, yaratıcı vizyon arayışıyla yola çıkan benzersiz bir projedir. Kampanya bütün genç ve umut vadeden yönetmenleri, sinema öğrencilerini, sinemacıları ve sanatçıları küresel ve yerel kimliklerin gençlerin gözünden nasıl göründüğüne dair fikirler toplamak için kendi MTV Art Break/Görsel’lerini yaratmaya davet ediyor. Kampanya farklı ülkelerdeki yeni yetenekleri, kendilerini 30 saniyelik görseller aracılığıyla ifade etmeye davet ediyor. 1 Nisan - 1 Temmuz tarihleri arasında www.breakmtv.com internet sitesi aracılığıyla yapılacak olan Break MTV başvurularında sanatçılar, animasyon, çizgi film, 3D, fotografi, film ya da video dahil istedikleri tekniği kullanabilirler. Eserler dünyanın en yaratıcı isimlerinden oluşan uluslararası bir jüri heyeti tarafından değerlendirilecektir. Yaratıcı gençler, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında cevher niteliğindeki zekalarıyla yaşıyor ve yaratıyorlar öyle ki özellikle Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu çok hareketli ve çeşitçi yaratıcı topluluklara ev sahipliği yapmakta. MTV Türkiye olarak bizler de özellikle Türkiye’deki yaratıcı toplulukları kutlamak ve onlara kendilerini ifade edecekleri bir sahne yaratmak istiyoruz. Biz de bu toplulukları kutlamak ve sahne sağlamak istiyoruz.

Kazanan en iyi eserler www.breakmtv.com 'da yer almakla kalmayacak aynı zamanda dünya çapındaki MTV kanallarında (televizyon, cep telefonu ve geniş bant) yayınlanacak. Her ülkenin bir birincisi olacak ve ülke birincileri MTV Türkiye’de çalışma fırsatı yakalayacak.

YARIŞMAYA KATILMAK İÇİN GEREKENLER

Konu

Konu sınırlaması yoktur. İyi fikirler ve kaliteli eğitim arıyor, sizi hayal gücünüzü keşfetmeye, radikal ve cesur olmaya teşvik ediyoruz. Film öykü ve senaryo şeklinde olabilir ama eser dünyanın dört bir yanında alt yazı ya da dublaj olmaksızın yayınlanacağından dile dayalı olmamalıdır.

Teknik

Kullanılacak tekniklerde sınırlama yoktur ve dondurulmuş görüntü, hücre ve dijital tekniklerin kullanıldığı animasyonlar, ayrıca çizgi film, 3D, fotografi, film ve video gibi teknikler serbesttir..

Teknik Özellikler / Format / Teslim

Videonuzu hazırladığınızda orijinal kopya yayına hazır hâlde olmalıdır. Yani ekran boyutu PAL DV Tape/MOV dosyası, çözünürlük 720 x 576, sesse 25 FPS, 48 kHz (MOV dosyasına uyarlanabilir) olmalıdır. Bu orijinal dosyalar MTV'ye internetten göndermek için fazla büyük olabilir. Videonuzu microsite'tan göndermek için aşağıdaki özelliklere uyan ayrı bir kopyayı kaydetmeli ve yüklemelisiniz.

Videonun ekran büyüklüğü 320x240 piksel 44.1 kHz olmalıdır. Videonuz ya QuickTime (.mov) ya da Windows Media Video (.wmv) formatında gönderilmelidir.

Sıkıştırma yüksek kalite (Sorenson / DV PAL / H.264 gibi) sağlamaldır. Videonuzun dosya boyutu 10 MB'tan düşük olmalıdır.

Etiket

Lütfen videonuzun başına adınızın ve iletişim bilgilerinizin bulunduğu bir etiket ekleyin.

Seçim

Videonuz seçilirse MTV'nin yapımcıları videonun yayına hazır versiyonu için sizinle iletişim kuracaktır.

MTV Logosu

The Art Break'te MTV logosu ( Break MTV logosu değil) bulunmalıdır. MTV logosunu yönergeleri dikkatlice takip ederek indirip kullanabilirsiniz.

Müzik

Müzik de yoruma açıktır. Müzik, ses efekti kullanabilir ya da kullanmayabilirsiniz.

ÖNEMLİ: Videoya eşlik eden müzik ve ses efektleri sizin tarafınızdan yapılmalı ve yönetilmelidir.

Süre

The Art Break'in süresi 30 saniyeden uzun olmamalıdır.

Kazanan Eserler

Kazanan eserler dünya çapındaki MTV kanallarında yayınlanabilir, kazanan yönetmenlerin isimleri ve iletişim bilgileriyle birlikte internet sitesi galerisinde kullanılabilir. Eserler en yaratıcı isimlerden oluşan uluslararası bir jüri heyeti tarafından değerlendirilecektir. Her MTV kanalı için bir galip, MTV'nin yaratıcı/yayın departmanında özel bir yaratıcı atölye/stajyerlik kazanacaktır.

* Eserin son hâlindeki bütün görüntü ve müzikler dünya çapında ve bütün medya platformlarında kullanım için temizlenecektir, bu da sizin sorumluluğunuzdur. Eserler orijinal, katılımcıya özel, doğru ve doğruluğu kanıtlanabilir olmalıdır.

* Katılımcı başına başvuru sınırlaması yoktur.

* Teslim edilen hiçbir materyal iade edilmez.

* MTV müstehcen, ırkçı, ahlaka aykırı, tehlikeli, şiddet içerikli, yasal olarak sakıncalı ya da herhangi bir şahsın kişilik ya da mülk haklarına aykırı bulduğu eserleri reddetme hakkına sahiptir. Bu eserler yarışmadan derhal elenecektir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın
: www.mtv.com.tr/breakmtv

Kaynak: MTV Web

Katılımcı arkadaşlara başarılar diliyorum.