5/18/2008

Mısır piramitleri çalınmış! @Sokak Röportajı

Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar efem, geçtiğimiz yıllarda elime bir mail geçmişti. Mısır Piramitlerinin Türkiye' den kaçırıldığı iddia edilmiş ve sokak röportajları yapılmış bakın halkımız nasıl yorumlamış.


ve videoyu Youtube' a yükleyen arkadaşın açıklama metnine yazdığı şöyle ki:
"Bu röportajlar nasıl gerçekleştiriliyordu? -
Ben soruları hazırladıktan sonra programın sunucusu Jale Şengün'ün ajansına götürüyordum, Bir defada çokça soru götürüyordum, hem diğer günler için hemde oldu ki bir soru istediğimiz neticeyi vermedi yedek olsun diye.
Bu soruları kameramanla birlikte sokakta halka yönelten arkadaş (yanlış hatırlamıyorsam adı Arzu) önce soruları görünce isyan eder "Bu sorulara kimse inanmaz bunları nasıl sorarız gibi. Bizim ısrarımızla çok azını eleyip elinde sorularla çekime gidiyordu.

Kanaldan her zaman kameraman alınamadığı içinde bir kaç güne yetecek çekim bir defada yapılıyordu. (Her gün sadece 2 si yayınlanırdı)
İşte bu nedenle bazan hazır saf birini bulmuşken diğer sorularıda soralım elimizde olsun diye işin kolayına kaçıp diğer bir iki soruyu da aynı kişiye sorup cevap aldıkları olmuştu.
Aynı kişilere peşpeşe yöneltilmiş iki farklı soru olduğu doğrudur.

Ama aynı kişiyi farklı günlerde yeniden bulup (Farklı kıyafetle) sorulduğu sadece bir tek vatandaş için geçerlidir o da bir taksi durağı kahyasıdır adamın tavırları yanıtları hoş geldiği için (yani kolay lokma olduğu için) başka günlerde de çekim içinde ona gidilmiştir.

ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA : Elbette ki bu sorulara mikrofon uzatılıp sorulan tüm vatandaşlar inanmamış hatta çoğu sizler gibi tepki verip inanmamıştır. Elbetteki halkımızın büyük çoğunluğu bu şekilde değildir. Bunlar bu soruları ciddiye alıp yanıt verenlerdir seçilip montajlanmışve onlar kullanılmıştır. Amacımız zaten bütün Türk halkı bilgisiz, düşünmeden konuşan insanlar vs gibi bir mesaj vermek değil..., (Herkes olmasa da) aramızda bu şekilde insanlar da var demektir. Kaldı ki biz onlarla dalga geçmek için değil toplumsal gerçeklerimizi sindirilmişliğimizi, ürkekliğimizi, ezikliğimizi, kültürden uzak kuru eğitimimizi ve buna benzer olguları göstermek için bu projeyi yaptık.
Aslında bunların bir kısmı karşısındakini iyi dinlememenin ve klişeler tuzağına düşmenin göstergesidir. Örneğin Mısır piramitleri kaçırılmış dediğinizde piramidlerini bir anda beyninde silip tarihi eser kaçakçılığı klişesine düşen ve klişe yanıtlar verenler olması.. Kadına seçme seçilme hakkı verilmiş dediğinizde onu direk kadınlara bazı hakların verilmesi gibi klişe şekliyle algılamak gibi..
Birde soruya yanıltıcı yan etkenler ekliyordum. Örneğin "Hamilelik süresi 3 aya indirilmiş" diye sorarsanız bunun mantıkdışılığı daha sırıtacaktır. Ama bunu biraz neden sonuç ilişkisiyle giydirip "Seçimler yaklaşırken Bakanlar kurulu daha fazla oy alabilmek için hamilelik süresini de üç aya indirmeyi seçim öncesi gündemine almış sizce bu bir seçim yatırımı mı?" şeklinde sorduğumuzda bu soru Zaten bu politikacı milleti seçimde halkın oyunu almak için her şeyi yapar gibi bir ani ama klişeleşmiş tepkiyle daha çabuk aldanma noktasına gelenler olabilmekteydi.

Burada yayına verilmiş soru-yanıtlar çok azıdır daha çok sayıda soru ve yanıt program sürdüğü sürece alınmıştır zamanla bir kısmını daha ekleyeceğim.
İlginize teşekkürler.
"

Doğru Eğitim ve Kültür Yok!
İşte bunlarla seçimlere gittik, gidiyoruz.